Załącznik nr 2
do Zarządzenia Dyrektora Szkoły nr 19/2020
PROCEDURY BEZPIECZEŃSTWA
dotyczące zapobiegania i przeciwdziałania COVID-19
W ZWIĄZKU Z ORGANIZACJĄ ZAJĘĆ W SZKOLE
w Szkole Podstawowej nr 6 im. Jana Kochanowskiego w Zgierzu
z oddziałami dwujęzycznymi i oddziałami sportowymi
Podstawa prawna:
- art. 10 ust. 1 pkt 1 i art. 68 ust. 1 pkt 6 ustawy z 14.12.2016 r. – Prawo oświatowe (Dz.U. z 2020 r., poz. 910),
- wytyczne z dnia 5.08.2020 r. Ministra Edukacji Narodowej, Ministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego dla publicznych i niepublicznych szkół i placówek od 1 września 2020 r., wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej (Dz.U. z 2019 r. poz. 59 ze zm.)
- zalecenia z dnia 12.08.2020 r. wydane przez Ministra Edukacji Narodowe i Głównego Inspektora Sanitarnego dla dyrektorów publicznych i niepublicznych szkół i placówek w strefie czerwonej/żółtej, wydane na podstawie art. 8a ust. 5 pkt 2 u.p.i.s.
- Statutu Szkoły Podstawowej nr 6 im. Jana Kochanowskiego w Zgierzu z Oddziałami Dwujęzycznymi
i Oddziałami Sportowymi
§ 1.
Informacje wstępne
- W szkole stosuje się wytyczne Ministerstwa Zdrowia, Głównego Inspektora Sanitarnego oraz Ministerstwa Edukacji Narodowej, udostępnione na stronie MEN.
- Niniejsza procedura określa funkcjonowanie szkoły od 1 września 2020 r., w szczególności działania, które zminimalizują możliwość zakażenia.
- Należy mieć na uwadze to, że zastosowanie wszystkich ustalonych środków bezpieczeństwa w szkole nie pozwoli w 100% wyeliminować ryzyka związanego z zakażeniem.
- Zaleca się bieżące śledzenie informacji Głównego Inspektora Sanitarnego i Ministra Zdrowia, dostępnych na stronach www.gis.gov.pl, www.men.gov.pl, www.gov.pl/web/koronawirus/.
- Organizacja i funkcjonowanie szkoły zależy od sytuacji epidemiologicznej występującej na obszarze powiatu zgierskiego – w przypadku gdy rejon ten zostanie zakwalifikowany do „obszaru czerwonego” lub „obszaru żółtego” Dyrektor szkoły posiada strategię działań i wprowadza dodatkowe ograniczenia, nakazy i zakazy w związku z wystąpieniem stanu epidemii, zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem.
§ 2.
Zadania i obowiązki dyrektora
- Dyrektor wykonuje zadania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa uczniom
i nauczycielom w czasie zajęć organizowanych przez jednostkę. - Dyrektor:
1) organizuje pracę szkoły zgodnie z obowiązującymi zasadami oraz stosuje się do nowych zaleceń;
2) współdziała z pracownikami w zapewnieniu bezpiecznych warunków prowadzenia zajęć w szkole;
3) nadzoruje prace porządkowe wykonywane przez pracowników zgodnie
z powierzonymi im obowiązkami (w tym wypełnianie kart kontroli dezynfekcji pomieszczeń);
4) dba o to, by w salach, w których uczniowie spędzają czas nie było przedmiotów, których nie można skutecznie zdezynfekować;
5) prowadzi komunikację z rodzicami dotyczącą bezpieczeństwa dzieci w jednostce;
6) kontaktuje się z rodzicem – telefonicznie, w przypadku stwierdzenia podejrzenia choroby sugerujących infekcję dróg oddechowych u ich dziecka;
7) współpracuje ze służbami sanitarnymi;
8) instruuje pracowników o sposobie stosowania procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia;
9) informuje rodziców o obowiązujących w szkole procedurach postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia (za pomocą poczty elektronicznej, strony internetowej oraz plakatów wywieszonych w jednostce).
- Przy każdym wejściu do budynku szkoły zamieszono:
1) informację o obowiązku dezynfekcji rąk;
2) instrukcję o sposobie użycia środka dezynfekującego;
3) dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, umożliwiający wszystkim wchodzącym do szkoły skorzystania z niego (zobowiązuje się pracowników sprzątających o zgłaszanie niskiego poziomu płynu oraz bieżące uzupełnienie dozowników);
4) numery telefonów do organu prowadzącego, powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala oraz służb medycznych, z którymi należy się skontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych u osoby znajdującej się na terenie jednostki.
- Dyrektor Szkoły na bieżąco śledzi komunikaty na temat COVID-19 nadawane przez Główny Inspektorat Sanitarny i stosuje się do jego zaleceń.
- Dyrektor Szkoły wymaga od pracowników bezwzględnego przestrzegania niniejszej procedury, komunikatów Dyrektora, zaleceń GIS oraz wytycznych MEN.
- W szkole zapewniono pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe sugerujących infekcję dróg oddechowych, zaopatrzone w maseczki, rękawiczki oraz płyn do dezynfekcji rąk (przed wejściem do pomieszczenia).
- W sytuacji wystąpienia zagrożenia zarażenia/zarażenia wirusem COVID-19 Dyrektor postępuje zgodnie z „Procedurą postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia wirusem COVID-19 oraz na wypadek powzięcia informacji o potwierdzeniu zakażenia na terenie Szkoły Podstawowej nr 6 im. J. Kochanowskiego w Zgierzu z Oddziałami Dwujęzycznymi i Oddziałami Sportowymi, wprowadzoną odrębnym Zarządzeniem Dyrektora.
- Dyrektor przypomina pracownikom zasady mycia rąk oraz obowiązku informowania o złym stanie zdrowia. Dyrektor przeprowadził spotkanie z pracownikami w celu zwrócenia uwagi na profilaktykę zdrowotną.
- Dyrektor zapewnia pracownikom jednostki niezależnie od podstawy zatrudnienia rękawiczki jednorazowe, maseczki ochronne, środki do dezynfekcji rąk.
- W pomieszczeniach sanitarno-higienicznych Dyrektor wywiesił plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk– instrukcje prawidłowej dezynfekcji rąk.
- W szkole zapewniono dodatkowe kosze przeznaczona na odpady wytworzone w czasie pandemii (rękawiczki, maseczki itp.).
- Dyrektor przeanalizował i zaktualizował wewnętrzne procedury czyszczenia i dezynfekcji sal, korytarzy oraz pomieszczeń biurowych.
- Dyrektor udostępnia na bieżąco komunikaty dla rodziców, nauczycieli oraz pracowników pomocniczych i obsługi dotyczące zasad bezpieczeństwa i higieny w miejscach publicznych w formie komunikatów na stronie internetowej szkoły, tablicy ogłoszeń oraz za pośrednictwem poczty elektronicznej.
- Dyrektor w porozumieniu z nauczycielami oraz rodzicami ustala sposoby szybkiej
i skutecznej komunikacji z rodzicami uczniów, w szczególności z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość.
§ 3.
Organizacja zajęć edukacyjnych w szkole
- I. Zasady ogólne
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz którego domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji w warunkach domowych.
- Uczniowie mogą być przyprowadzani do szkoły i z niej odbierani przez opiekunów bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych. W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
- Zostały określone i upublicznione zasady przyprowadzania i odbioru dzieci ze szkoły.
- W szkole ogranicza się przebywanie osób z zewnątrz do niezbędnego minimum i tylko w wyznaczonych obszarach (obowiązuje je stosowanie środków ochronnych: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk, tylko osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych).
- Szkoła określa sposoby szybkiej, skutecznej komunikacji z opiekunami ucznia, z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość.
- Szkoła posiada termometry bezdotykowe (1 termometr na każdy budynek szkoły) i prowadzi dezynfekowanie go po użyciu w danej grupie.
- Obowiązują ogólne zasady higieny: częste mycie rąk (po przyjściu do szkoły oraz po korzystaniu z toalety należy bezzwłocznie umyć ręce), ochrona podczas kichania i kaszlu oraz unikanie dotykania oczu, nosa i ust.
- Przedmioty i sprzęty znajdujące się w sali, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować, należy usunąć lub uniemożliwić do nich dostęp. Przybory do ćwiczeń (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywane podczas zajęć należy czyścić lub dezynfekować.
- Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia, w tornistrze lub we własnej szafce. Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
- Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów. Ograniczenie to nie dotyczy dzieci ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi, w szczególności z niepełnosprawnościami. W takich przypadkach należy dopilnować, aby dzieci nie udostępniały swoich zabawek innym, natomiast opiekunowie dziecka powinni zadbać o regularne czyszczenie (pranie lub dezynfekcję) zabawki, rzeczy.
- Należy wietrzyć sale, części wspólne (korytarze) co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
- Zaleca się korzystanie przez uczniów z boiska szkolnego oraz pobyt na świeżym powietrzu na terenie szkoły, w tym w czasie przerw.
- Zajęcia świetlicowe odbywają się w świetlicy szkolnej, a w razie potrzeby w innych salach dydaktycznych. Środki do dezynfekcji rąk zostały rozmieszczone w świetlicy w sposób umożliwiający łatwy dostęp dla wychowanków pod nadzorem opiekuna. Świetlice należy wietrzyć (nie rzadziej, niż co godzinę w trakcie przebywania dzieci w świetlicy), w tym w szczególności przed przyjęciem wychowanków oraz po przeprowadzeniu dezynfekcji.
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami. Stosują się do zasad i rygorów bezpieczeństwa.
- Zostały ustalone i upowszechnione zasady korzystania z biblioteki szkolnej oraz godziny jej pracy, uwzględniające konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach.
- Zostały ustalone i upowszechnione zasady korzystania z gabinetu profilaktyki zdrowotnej oraz godziny jego pracy, uwzględniając wymagania określone w przepisach prawa oraz aktualnych wytycznych m.in. Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
- Zostaje wyłączone źródełko wody pitnej
- Na czas pracy szkoły, drzwi wejściowe do budynku są zamykane.
- Każda osoba z zewnątrz (w tym rodzic dziecka) wchodząc do szkoły jest zobowiązana:
a) do dezynfekcji rąk za pomocą płynu do dezynfekcji znajdującego się przy wejściu do szkoły lub założenia rękawiczek ochronnych;
b) do zakrywania ust i nosa (maseczka, przyłbica);
c) do nieprzekraczania obowiązujących stref, w których może przebywać oraz przestrzegania zasad przebywania w nich.
- Do szkoły nie będą wpuszczani uczniowie, rodzice oraz pracownicy z objawami chorobowymi sugerującymi infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączka, kaszel. Za stan podgorączkowy uznaje się temperaturę przekraczającą zwykła temperaturę ciała (36,6 – 37,0 ° C, ale nie wyższą niż 38°C).
- W przypadku zauważenia u ucznia, dziecka lub pracownika niepokojących objawów, dokonywany jest pomiar temperatury – termometrem bezdotykowym (w przypadku posiadania innego termometru, niż termometr bezdotykowy, po każdym użyciu termometr jest dezynfekowany).
- Pomiar temperatury dokonywany jest za zgodą rodziców oraz pracowników. Zgoda wyrażana jest na cały rok szkolny 2020/2021.
- W przypadku braku zgody na pomiar temperatury od większej liczby rodziców uczniów oraz pracowników Dyrektor ma możliwość wystąpienia do GIS w celu uzyskania indywidualnej decyzji dotyczącej pomiaru temperatury.
- Szkoła nie gromadzi danych dotyczących temperatury pracowników, dzieci oraz uczniów.
- W celu ograniczenia bezpodstawnego przebywania w szkole osób niebędących uczniami lub pracownikami jednostki, osoby z zewnątrz wpuszczane są do szkoły wyłącznie, gdy mają ku temu uzasadniony powód i przedstawią cel wejście pracownikowi obsługi.
- Jeżeli pracownik szkoły zaobserwuje u ucznia objawy mogące wskazywać na infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączkę, kaszel, należy odizolować ucznia w odrębnym pomieszczeniu lub wyznaczonym miejscu, zapewniając min. 2 m odległości od innych osób i niezwłocznie powiadomić rodziców/opiekunów o konieczności odebrania dziecka ze szkoły (rekomendowany własny środek transportu).
- II. Zasady przyprowadzania i odbioru dzieci ze szkoły
- Dzieci klas I – III mogą być przyprowadzane i odbierane ze szkoły tylko przez osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.
- W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
- W szkole wyznacza się określoną strefę, w której mogą przebywać rodzice przyprowadzający/ odbierający dzieci ze szkoły lub inne osoby z zewnątrz zachowując następujące zasady:
1) 1 rodzic / opiekun z dzieckiem;
2) zachowanie dystansu od kolejnego rodzica / opiekuna z dzieckiem min. 1, 5 m;
3) zachowanie dystansu od pracownika szkoły min. 1,5 m;
4) opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwa zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe lub dezynfekcja rąk).
- Uczniowie przychodzą do szkoły zgodnie z ustalonym dla każdego oddziału klasy planem zajęć.
- Zakazuje się gromadzenia przed wejściem do budynku szkoły bez zachowania bezpiecznego dystansu.
- Do budynku szkoły należy wchodzić ustalonym wejściem, zachowując przy tym obowiązek dezynfekcji rąk, przy użyciu płynu znajdującego się przy wejściu do szkoły.
- W przypadku stwierdzenia przez pracownika szkoły u dziecka objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych, pracownik pozostawia je rodzicom i informuje dyrektora lub osobę go zastępującą o zaistniałej sytuacji.
- Uczniowie, rodzice oraz pracownicy szkoły są zobowiązani do przestrzegania ustalonych zasad zachowania na terenie szkoły, w szczególności miejscach wspólnych, tj. szatnia, korytarze, stołówka szkolna.
- III. zasady organizacji zajęć lekcyjnych i przerw śródlekcyjnych
- Każda klasa posiada wyznaczona stałą salę, w której będą odbywały się lekcje z wyjątkiem wychowania fizycznego, zajęć informatycznych oraz grup językowych ( klasa VIb, VII b, VIId, VIIIa i VIIIb)
- Każda z klas I-VIII przebywa na piętrze szkoły, na którym znajduje się wskazana sala lekcyjna.
- Dla każdego oddziału klas I-III i oddziałów przedszkolnych nauczyciele ustalają godziny przerw międzylekcyjnych, zgodnie z opracowanym harmonogramem, jednak nie rzadziej niż po 45 minutach.
- Podczas przerw uczniowie mogą przebywać na terenie korytarzy na wyznaczonym piętrze i na dziedzińcu szkolnym pod nadzorem nauczyciela oraz zachowując dystans społeczny.
- Sale, w których prowadzone są zajęcia oraz przestrzenie wspólne (korytarze) należy wietrzyć co najmniej raz na godzinę i w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć.
- IV. zasady prowadzenia zajęć wychowania fizycznego
- Wychowawca oraz nauczyciele wychowania fizycznego na początku roku szkolnego informują uczniów o zasadach korzystania z sali gimnastycznej.
- W sali gimnastycznej należy zachować dystans między uczniami.
- W ramach realizacji zajęć wychowania fizycznego, nie przeprowadza się ćwiczeń, gier
i zadań kontaktowych, które uniemożliwiają zachowanie dystansu. - Przedmioty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować usuwa się z sali gimnastycznej lub zabezpiecza przed dostępem do nich.
- Sprzęt sportowy (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywany podczas zajęć, a także podłoga są myte detergentem lub dezynfekowane przez pracowników obsługi, po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdym zajęciach.
- Zaleca się prowadzenie zajęć wychowania fizycznego na terenie boiska szkolnego oraz na świeżym powietrzu.
- V. Zasady prowadzenia zajęć z informatyki
- Wychowawca oraz nauczyciele informatyki na początku roku szkolnego informują uczniów o zasadach korzystania z pracowni informatycznej.
- W pracowni informatycznej należy zachować dystans między uczniami.
- Zajęcia w pracowni odbywają się w grupach. Po każdej grupie należy zdezynfekować: klawiaturę, myszki, stoliki i krzesła, wywietrzyć pracownię.
- Zobowiązuje się nauczyciela i pracownika sprzątającego do przygotowania pracowni do zajęć z kolejną grupą.
- VI. zasady korzystania z szatni
- Szkoła dysponuje szatniami – każda klasa ma swój, wyznaczony boks, z wyjątkiem klas pierwszych, które przebierają się w salach lekcyjnych-
- Przy wejściu do szatni umieszcza się środek do dezynfekcji rąk wraz z instrukcją prawidłowego dezynfekowania rąk.
- Wychowawca na początku roku szkolnego informuje uczniów o zasadach korzystania
z szatni szkolnej i wykorzystywania szafek uczniowskich.
- VII. zasady organizacji zajęć świetlicowych.
- Szkoła organizuje zajęcia świetlicowe dla uczniów, których rodzice zgłosili potrzebę korzystania ze świetlicy szkolnej.
- Godziny pracy świetlicy wynikają z informacji zebranych od rodziców.
- Zajęcia świetlicowe odbywają się w Sali świetlicy oraz sześciu salach dydaktycznych.
- W salach umieszcza się środki do dezynfekcji rąk.
- Dzieci przebywające w sali są zobowiązane każdorazowo po wejściu do sali do dezynfekcji rąk pod nadzorem opiekuna/ wychowawcy świetlicy.
- Podczas przebywania w sali zobowiązuje się dzieci oraz opiekunów/wychowawców do zachowania dystansu.
- Świetlicę należy wietrzyć:
1) codziennie rano, przed przyjściem wychowanków;
2) nie rzadziej niż co godzinę, w trakcie przebywania dzieci w świetlicy;
3) za każdym razem po przeprowadzaniu dezynfekcji sal świetlicowych.
- Uczniowie na początku roku szkolnego są informowani, przez wychowawcę i nauczyciela świetlicy o zasadach przebywania w świetlicy szkolnej.
- VIII. Zasady korzystania z biblioteki szkolnej
- Biblioteka szkolna jest do dyspozycji uczniów i nauczycieli w godzinach 8.00 – 16.00.
- Zapotrzebowanie na wypożyczenie lektur szkolnych uczniowie składają do pudełka umieszczonego na stoliku przed wejściem do biblioteki, na specjalnych kartach zawierających: imię i nazwisko ucznia, klasę, autora i tytuły książek.
- Zamówienia złożone przez uczniów do godziny 12.00 w danym dniu, realizowane są tego samego dnia do godziny 16.00.
- Zamówienia złożone przez uczniów po godzinie 12.00, realizowane są dnia następnego.
- Bibliotekarze dostarczają zamówione pozycje zainteresowanym osobom do sal lekcyjnych.
- Uczniowie wypożyczający inne pozycje książkowe mogą korzystać z biblioteki, na następujących zasadach:
a) wchodzą do biblioteki pojedynczo;
b) dezynfekują dłonie przy wejściu;
c) zachowują dystans społeczny między pracownikiem nie mniejszy niż 1,5m;
d) wskazują bibliotekarzowi pozycję do wypożyczenia.
- Uczniowie zwracający książki do biblioteki, składają je na ławce stojącej przy wejściu do biblioteki, z zamieszczoną na kartce włożonej w książkę informacją: imię i nazwisko ucznia, klasa, data zwrotu. Uwzględniony zostaje konieczny okres 2 dni kwarantanny dla książek i innych materiałów przechowywanych w bibliotekach. Odizolowane egzemplarze będą wyłączone z wypożyczania do czasu zakończenia „kwarantanny”. Po tym okresie książka wraca do użytkowania.
- Uczniowie są informowani na początku roku szkolnego, przez wychowawcę i nauczyciela biblioteki o zasadach korzystania z biblioteki szkolnej.
- IX. Zasady korzystania z gabinetu pielęgniarki szkolnej
- Zostaną ustalone i upowszechnione godziny pracy pielęgniarki szkolnej.
- We współpracy z pielęgniarką szkolną ustala się zasady korzystania z gabinetu, uwzględniając obowiązujące zasady, w szczególności wytyczne Ministerstwa Zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.
- Przed wejściem do gabinetu uczniowie zobowiązani są do dezynfekcji rąk za pomocą płynu do dezynfekcji umieszczonego przez wejściem do gabinetu zgodnie z wywieszoną instrukcją prawidłowej dezynfekcji rąk.
- Uczniowie są informowani na początku roku szkolnego, przez wychowawcę o zasadach korzystania z gabinetu pielęgniarki szkolnej.
- X. Zasady korzystania ze stołówki szkolnej
- Szkoła zapewnia obiady dzieciom w czasie ich przebywania na terenie jednostki.
- Do korzystania z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej uprawnieni są:
a) uczniowie szkoły;
b) pracownicy szkoły.
- Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny przez pracowników szkoły.
- Wydawanie posiłków odbywa się w formie samoobsługi. Uczniowie zobowiązani są pojedynczo odbierać wydawane posiłki. W trakcie oczekiwania na wydanie posiłku uczniowie zachowują bezpieczny dystans, ustawiając się w jednej kolejce.
- Zakazuje się nadmiernego poruszania się dzieci w stołówce.
- Posiłki wydawane są w stołówce zmianowo zgodnie z harmonogramem opracowanym
w porozumieniu z Dyrektorem Szkoły, na podstawie zgłoszonej liczby dzieci, korzystających z żywienia w szkole. - Dzieci spożywają posiłki w stołówce przy pomocy wielorazowych sztućców i naczyń.
- Wielorazowe naczynia i sztućce należy myć:
a) w zmywarce z dodatkiem detergentu, w temperaturze min. 60°C lub je wyparzać,
b) w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu i wyparzyć, jeżeli szkoła nie posiada zmywarki.
- Spożywanie posiłków odbywa się:
a) w stołówce szkolnej z zachowaniem warunków sanitarno – higienicznych, zgodnie z zaleceniami w czasie epidemii,
b) zmianowo – po wyjściu każdej grupy ze stołówki pracownicy personelu sprzątającego przeprowadzają dezynfekcję blatów stołów, poręczy krzeseł, klamek itp. oraz wietrzą stołówkę,
c) w miarę możliwości wspólnie posiłki powinni spożywać przy stolikach uczniowie z danej klasy, nie dzieląc się daniami i napojami.
- Pracownicy wydający posiłki zobowiązani są do zachowania szczególnej ostrożności, a przede wszystkim przestrzegania następujących zasad:
a) zapewnienie odpowiedniej odległości stanowisk pracy;
b) stosowanie środków ochrony osobistej (rękawiczki, maseczki) oraz mycie rąk/ używania płynu dezynfekującego;
c) regularne czyszczenie powierzchni (blatów, stołów) i sprzętów;
d) utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Zobowiązuje się pracowników kuchni o zwrócenie szczególnej uwagi na przestrzeganie obowiązujących zasad: zachowanie odległości stanowisk pracy (min. 1, 5 m) lub noszenie maseczek przy wydawaniu posiłków, utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Pracownicy mający kontakt w żywnością zobowiązani są do stosowania standardowych praktyk zalecanych przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, do których należą:
1) Właściwa higiena rąk;
2) Higiena kasłania/kichania;
3) Zasady bezpieczeństwa żywności;
4) Ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)
- Pracownicy, mający kontakt z żywnością zobowiązani są myć ręce:
1) Przed rozpoczęciem pracy;
2) Przed kontaktem z żywnością;
3) Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
4) Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
5) Po skorzystaniu z toalety;
6) Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
7) Po jedzeniu lub piciu;
8) Po kontakcie z pieniędzmi.
- Pracownicy odbierający produkty przywiezione przez osoby z zewnątrz zakładają rękawiczki oraz maseczki ochronne.
- Pracownik odbierający dostawę żywności zobowiązany jest zwrócić uwagę na czy pojemniki transportowe oraz środki transportu spełniają następujące wymagania:
a) są czyste, w dobrym stanie, nie uszkodzone, łatwe do mycia, czyszczenia
i dezynfekcji;
b) zabezpieczają żywność przed zanieczyszczeniem;
c) nie używane są do transportu produktów innych niż żywność, które mogą być źródłem zanieczyszczenia;
d) poddane zostały całkowitemu i dokładnemu procesowi mycia, jeśli były używane do transportu innych produktów niosących ryzyko zanieczyszczenia żywności.
- Obsługa kuchni wydaje bezpośrednio uczniom i innym osobom:
a) przyprawy, serwetki,
b) dania i produkty.
§ 4.
Zalecenia dla personelu sprzątającego
- Praca pracowników utrzymujących czystość w jednostce przebiega rotacyjnie. Szkoła minimalizuje ilość osób przebywających na terenie jednostki.
- Personelowi sprzątającemu teren szkoły zaleca się zachować dodatkowe środki ostrożności:
a) założenie rękawiczek jednorazowych i jednorazowej maseczki na nos i usta;
b) umycie i dezynfekcja rąk po zakończeniu czynności i zdjęciu rękawiczek
i maseczki,
c) wyrzucenie odpadów do odpowiedniego pojemnika.
- Za utrzymanie czystości w jednostce odpowiedzialni są pracownicy, którym w zakresie obowiązków przydzielone zostały do sprzątania określone pomieszczenia szkolne.
- Dyrektor zapewnia sprzęt do prac porządkowych oraz środki czyszczące i myjące niezbędne do wykonywania prac porządkowych.
- Podstawową zasadą stosowaną przez pracowników podczas wykonywania prac porządkowych powinno być utrzymanie czystości pomieszczeń i sterylności powierzchni, z których korzystają dzieci i pracownicy, co pozwoli ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa.
- Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarno – higienicznych, w tym dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.
- Pomieszczenia, ciągi komunikacyjne (schody i korytarze) oraz powierzchnie dotykowe należy regularnie, co najmniej 2 razy dziennie, oczyszczać, używając wody z detergentem lub środka dezynfekcyjnego. Należy myć i dokładnie odkażać każdego dnia:
a) biurka;
b) drzwi;
c) poręcze krzeseł i powierzchnie płaskie, w tym blaty w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków (po każdej grupie);
d) klamki;
e) włączniki światła;
f) poręcze i uchwyty;
g) używane prze dzieci przedmioty.
- Środki chemiczne służące do mycia i dezynfekcji powinny być stosowane zgodnie
z wytycznymi i zaleceniami podanymi przez producenta znajdującymi się na opakowaniu środka do dezynfekcji. W szczególności należy przestrzegać zasad związanych z czasem niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażenia na wdychanie oparów służących do dezynfekcji. - Podczas prac porządkowych pracownik zobowiązany jest stosować zalecane środki ochrony indywidualnej, przestrzegać zasad higieny oraz zachowywać reguły ostrożności: do procesu dezynfekcji stosować rękawice ochronne z długim mankietem, używać maski
i przyłbic w przypadku stosowania preparatów w spryskiwaczach ze względu na ryzyko podrażnienia oczu i dróg oddechowych, nie dotykać twarzy rękami w rękawiczkach, nie zakładać ponownie uprzednio zdjętych rękawic jednorazowych, podczas dezynfekcji stosować ręczniki papierowe, które po przetarciu trzeba od razu wyrzucić, nie używać tych samych ściereczek w różnych pomieszczeniach (kuchnia, łazienka, WC). - Dezynfekowanie powierzchni za pomocą środków dezynfekcyjnych powinno być skuteczne i wymaga prawidłowego ich stosowania:
1) usunięcia wodą zanieczyszczeń przed dezynfekcją;
2) sprawdzenia daty przydatności do użycia (jeśli data jest przekroczona, całkowita dezynfekcja nie jest już gwarantowana);
3) użycia środka w odpowiednim stężeniu (preparat nie zadziała, jeśli będzie źle dozowany);
4) naniesienia na powierzchnię odpowiedniej ilości preparatu niczego nie pomijając;
5) przestrzegania zalecanego czasu zastosowania, pozostawienia preparatu przez wskazany przez producenta okres (dezynfekowana powierzchnia powinna pozostawać wilgotna przez zalecany czas niezbędny do zabicia wirusów).
- W przypadku dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością np. blatów stołów kuchennych, należy przepłukać je czystą wodą, po odczekaniu zalecanego czasu pomiędzy procesem dezynfekcji a płukaniem.
- Podczas sprzątania wszystkie pomieszczenia powinny być regularnie wietrzone, ponieważ czas ulotnienia się warstwy cieczy zależy od temperatury otoczenia i cyrkulacji powietrza.
- Sprzęt i środki służące do utrzymania czystości powinny być przechowywane
w zamkniętych szafkach. Po zakończonej pracy pracownik powinien:
a) umieścić sprzęt i środki chemiczne w wyznaczonym do ich przechowywania miejscu,
b) zabezpieczyć miejsce przed dostępem do niego innych osób i dzieci,
c) oznaczyć w prowadzonym rejestrze miejsce i czas przeprowadzanej dezynfekcji.
- Pracownicy odpowiedzialni za sprzątanie zobowiązani są usunąć z sal, przedmioty
i sprzęty, których nie można skutecznie dezynfekować. - Postępowanie z odpadami wytwarzanymi w czasie ochrony przed koronawirusem:
1) Odpady powinny być segregowane i wrzucane do właściwych pojemników (papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne, bioodpady, odpady zmieszane).
2) Odpady wytworzone przez pracowników takie jak: środki zapobiegawcze (maseczki, rękawiczki) stosowane w miejscu pracy w celu minimalizacji ryzyka zarażenia
i rozprzestrzeniania się koronawirusa, są uprzednio zebrane w workach, które po zawiązaniu wrzucane są do wyznaczonego pojemnika/worka do tego przeznaczonego.
3) Przed i po każdej czynności związanej z pakowaniem/ przenoszeniem odpadów należy używać rękawic ochronnych, myć i/ lub dezynfekować ręce.
§ 5.
Zalecenia dla pracowników szkoły
- Instrukcje dotyczące prawidłowego założenia i ściągania rękawiczek jednorazowych, maseczek i mycia rąk
1) Przy każdym wejściu do szkoły znajduje się informacja o obowiązku dezynfekowania rąk wraz z instrukcją użycia środka dezynfekującego, a także dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, umożliwiając wszystkim wchodzącym do budynku skorzystania z niego.
2) Instrukcje dotyczące prawidłowego założenia i ściągania rękawiczek jednorazowych, maseczek i mycia rąk dostępne są także w formie elektronicznej:
- techniki mycia rąk: https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/
- techniki dezynfekcji rąk https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/
- zdejmowania i zakładania rękawiczek i maseczek:
https://gis.gov.pl/aktualnosci/koronawirus-jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-rekawice/
https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-prawidlowo-nalozyc-i-zdjac-maseczke/
§6.
Zasady postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia wirusem COVID- 19 u ucznia
- W przypadku stwierdzenia objawów chorobowych u ucznia (takich jak kaszel, gorączka, duszności, katar), uczeń jest niezwłocznie izolowane od grupy– służy do tego specjalnie przygotowane pomieszczenie- sala 101
- Pracownik, który zauważył objawy chorobowe u ucznia, informuje o tym Dyrektora lub osobę go zastępującą.
- Dyrektor Szkoły:
1) natychmiast kontaktuje się telefonicznie z rodzicami dziecka i wzywa do niezwłocznego odbioru dziecka z jednostki, informując o zaobserwowanych objawach;
2) ma prawo powiadomić Policję, Sąd Rodzinny oraz Powiatową Stację Epidemiologiczną w przypadku ignorowania prośby o odbiór ucznia podejrzanego o zakażenie;
3) wyznacza pracownika, który kontaktuje się telefonicznie z rodzicami pozostałych uczniów i informuje o zaistniałej sytuacji;
4) sporządza listę osób, z którymi uczeń podejrzany o zakażenie miał kontakt, aby
w razie potrzeby przekazać ją powiatowej stacji sanitarno- epidemiologicznej.
- Nauczyciel, jeśli to możliwe, przeprowadza uczniów do innej, pustej sali, a sala, w której przebywało dziecko z objawami chorobowymi jest myta i dezynfekowana (mycie podłogi, mycie i dezynfekcja – stolików, krzeseł, przyborów i sprzętu).
- Dziecko w izolacji przebywa pod opieką pracownika szkoły, który zachowuje wszelkie środki bezpieczeństwa– przed wejściem i po wyjściu z pomieszczenia dezynfekuje ręce, przed wejściem do pomieszczenia zakłada maseczkę ochronną i rękawiczki.
- Rodzice izolowanego dziecka:
1) odbierają dziecko ze szkoły przy głównych drzwiach wejściowych do budynku jednostki;
2) niezwłocznie informują Dyrektora Szkoły o stanie zdrowia dziecka.
§ 7.
Zasady postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia wirusem COVID- 19
u pracownika Szkoły
- W przypadku wystąpienia u pracownika Szkoły będącego na stanowisku pracy niepokojących objawów sugerujących zakażenie COVID-19, pracownik:
1) niezwłocznie przerywa swoją pracę;
2) informuje Dyrektora lub osobę wyznaczoną o podejrzeniu;
3) zachowuje stosowny dystans i środki ostrożności, podczas poruszania się po jednostce (wyłącznie w niezbędnym zakresie), aby nie dochodziło do przenoszenia zakażenia;
4) pozostaje w odizolowanym pomieszczeniu w oczekiwaniu na dalsze polecania.
- Dyrektor lub osoba wyznaczona przez Dyrektora:
1) wstrzymuje przyjmowanie do szkoły kolejnych uczniów do czasu umycia i dezynfekcji obszaru, w którym przebywał i poruszał się pracownik;
2) zawiadamia powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną (numer znajduje się na tablicy ogłoszeń) i wprowadza do stosowania na terenie jednostki instrukcje
i polecenia przez nią wydane;
3) zachowuje stosowny dystans i środki ostrożności, w przypadku kontaktu z pracownikiem, u którego podejrzewa się zakażenie;
4) sporządza listę osób, z którymi pracownik podejrzany o zakażenie miała kontakt, aby w razie potrzeby przekazać ją powiatowej stacji sanitarno- epidemiologicznej.
- Obszar, w którym przebywał i poruszał się pracownik z podejrzeniem zakażenia COVID-19 jest niezwłocznie skrupulatnie myty, a powierzchnie dotykowe, takie jak klamki, włączniki światła, poręcze, są dezynfekowane przez osobę do tego wyznaczoną.
- Pomieszczenie, które przeznaczone było do izolacji osoby z objawami chorobowymi po opuszczeniu go przez pracownika z objawami, jest myte i dezynfekowane.
§ 8.
Obowiązki Dyrektora w przypadku powzięcia informacji o potwierdzeniu zakażenia wirusem COVID- 19 na terenie Szkoły
- W przypadku uzyskania informacji od rodziców lub pracowników o potwierdzonym zakażeniu wirusem COVID-19 u osoby, która przebywała w ostatnim tygodniu
w jednostce, Dyrektor niezwłocznie informuje organ prowadzący i kontaktuje się
z powiatową stacją sanitarno-epidemiologiczną celem uzyskania wskazówek, instrukcji do dalszego postępowania. - Dyrektor wraz z organem prowadzącym na podstawie wytycznych oraz instrukcji powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej podejmują decyzję odnośnie dalszych działań w przypadku stwierdzenia na terenie jednostki zakażenia.
§ 9.
Czynności wykonywane przez PPIS w związku z potwierdzeniem zakażenia wirusem COVID-19 na terenie Szkoły
- Przedstawiciel Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego (PPIS), który poweźmie informacje o zakażaniu koronawirusem przez ucznia lub pracownika szkoły skontaktuje się z jednostką, w celu przeprowadzenia tzw. dochodzenia epidemiologicznego, czyli ustalenia z kim zakażona osoba miał kontakt.
- Na podstawie dochodzenia epidemiologicznego PPIS ustali potencjalne wysokie ryzyko, średnie ryzyko i niskie ryzyko kontaktu chorego i na tej podstawie będą przekazywane dalsze zalecenia przez PSSE.
- Osoby mające bliski kontakt, tzn. przebywające w tym samym pomieszczeniu, mieszkające razem, mające częsty bliski kontakt, są osobami wysokiego ryzyka zakażenia się od tej osoby.
- Krąg tych osób określa PSSE na podstawie wyników dochodzenia
§ 10.
Informacje końcowe
- Procedura obowiązuje w Szkole od dnia 1 września 2020r. do czasu ich odwołania.
- Wszyscy pracownicy szkoły zobowiązani się do ich stosowania i przestrzegania.
- W razie pojawienia się nowych zasad i wytycznych dotyczących bezpieczeństwa,
w jednostce na bieżąco będą podejmowane odpowiednie działania.
WAŻNE NUMERY TELEFONÓW:
Infolinie:
- 800 190 590 - infolinia NFZ ws. postępowania w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem,
- 22 560 16 00 - infolinia ZUS ws. zasiłku opiekuńczego i świadczenia z powodu poddania się kwarantannie lub izolacji,
- 22 523 88 80 - infolinia MSZ ws. możliwości przekraczania granic,
- 42 664 19 04 - całodobowa infolinia dla mieszkańców województwa łódzkiego – Wojewódzkie Centrum Zarządzania Kryzysowego w Łodzi,
- 883 069 028 oraz 601 260 229 - telefony alarmowe (czynne całą dobę) - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Zgierzu.
Zgierz, dnia 31.08.2020r. Dyrektor Szkoły – Halina Sypka